No teda, a je po prázdninách……

Každý rok je to stejné. Květen, červen jsou ve znamení rychlosti, finišují se známky, vybírají tábory, plánuje letní provoz dětského domova, děti se těší, až nebudou muset do školy, tety se těší, že nebudou muset pravidelně do práce, zahrada je natěšená jak po ní budou celé prázdniny děti lítat, kola jsou připravená, bazén připravený, no každý má svůj kousek radosti.

Pak nastane vysvědčení a rozjede se prázdninový kolotoč, který jede dva měsíce a nezastavuje se. Některé děti odjíždějí domů, jiné na tábor, některé zůstávání. Děti jedou, vracejí se, táborují, výletují.

Prázdniny nejsou v dětském domově jen odpočinek, ale také velké zážitky i učení se tomu, že se o mě celý život nebude někdo starat, že se musím postarat i já sám o sebe, popřípadě pomoci mladšímu. Naše děti o prázdninách nelenoší. Uklízejí si, starají se o své osobní věci, pomáhají na zahradě, učí se natírat lavičky, jak se seká tráva, vaří si. Poznávají nové lidi, jezdí na výlety.

Letos jsme v červenci a srpnu mohli poslat děti na tábor dle jejich výběru hlavně díky sponzorským darům. Tety se staraly o kvalitní náplň volného času. Hodně času jsme byli u bazénu, několikrát jsme také navštívili místní aquapark. Dětská hřiště jsme prošli křížem krážem Valmezem. Také jsme byli díky sponzorovi na týdenní pobytu na Tesáku a to byla teprve jízda. Sice to tam už známe, ale navštívili jsme nová místa a moc si to užili. Dost jsme cestovali na kolech, místní cyklostezka se k tomu vyloženě nabízí. Pustevny máme kousek, tak jsme se podívali i tam.

Prázdniny jsou ale už za námi. Chtěli bychom touto cestou poděkovat tetám za super program, za zážitky, sponzorům za finanční dary, bez kterých bychom náš volný čas nemohli trávit tak aktivně.

A teď už se nám rozjelo září, škola, povinnosti. Ale také máme vidinu zážitků. Čekají nás společné akce s jinými domovy i naše soukromé, kam si zveme jen naše nejbližší.

A připravujeme se na to, co už bude za chvíli vidět v obchodech – na Vánoce 🙂